Haberler Yaşam 5 AY ÖNCE

Almanya Emekli Maaşı

Almanya emekli maaşı, diğer avrupa ülkelerine göre ortalamanın üzerindedir. Almanya emekli maaşlarında yıllara göre değişim, alman emeklilik sistemi ve artan yaşlı nüfusun etkileri hakkında detaylı bir makale.

Bu yazıdaki Almanya emekli maaşı ve diğer bilgiler 3 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Gerek Almanya'da çalışmayı düşünen Türkler, gerekse de emekliliği yaklaşan gurbetçiler tarafından sıklıkla merak edilen sorulardan birisi: Almanya emekli maaşı. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki Almanya emekli maaşı konusunda avrupa ülkeleri ile bile karşılaştırıldığında ortalamanın üzerinde kalan bir ülke.

Almanya Emekli Maaşı

Almanya ortalama emekli maaşı Türkiye'nin neredeyse 7 katı ve €1.552'dur. Ülkenin ekonomik alım gücü ve yaşam şartları bu emekli maaşını mümkün kılıyor ve emekliler için yaşam kalitesi ortalamanın üzerinde bir hayat sunuyor diyebiliriz. 

2012 ve 2021 yılları arasında yapılan bir incelemeye göre Almanya emekli maaşı, incelenen dönem içerisinde yani son 10 yılda %32 artarak €1.552 olmuştur. Ülkedeki enflasyon ile doğru orantılı ilerleyen emekli maaşları, yıllarca çalışıp emek gösteren insanları, emekliliklerinde aşırı lüks bir hayat sunmasada hayatlarını devam ettirebilecek finansmanı sağlamaktadır.

Almanya'da emekli maaşı almaya yaş olarak hak kazanmış yani 65 yaşın üzerindeki nüfus %22.1, yani yakşalık 18 milyonluk bir nüfusdan bahsediyoruz. Her ne kadar hepsi emekli maaşı almasalada, yaşlılık aylıkları ve benzeri fonlardan ötürü en az 15 milyon kişinin emekli maaşı aldığı düşünülmektedir. Ülkemizde genç nüfusun fazla olmasından ötürü bu sayı toplamda 12 milyondur. Emeklilik sisteminin yürümeye devam edebilmesi için önemli bir faktör olan çalışan/emekli oranı, Türkiye'de bir çok avrupa ülkesine göre iyi durumda diyebiliriz.

Almanya Emekli Maaşı Tablosu

Bazı gelir gruplarına ve çalışma yıllarına göre aşağıdaki tabloda, Almanya'da ortalama ne kadar emekli maaşı alabileceğinizi görebilirsiniz. Bu hesaplamalar kesin ve net değildir, Almanya'da emekli maaşı hesaplama detayları ile ilgili yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Aylık ortalama kazancınız €2000 ise;

Aylık Ortalama Kazanç Toplam Çalışma Süresi Almanya Brüt Emekli Maaşı Almanya Net Emekli Maaşı
€2.000 20 €401 €355
€2.000 30 €601 €532
€2.000 40 €802 €711

 

Aylık ortalama kazancınız €3000 ise;

Aylık Ortalama Kazanç Toplam Çalışma Süresi Almanya Brüt Emekli Maaşı Almanya Net Emekli Maaşı
€3.000 20 €601 €532
€3.000 30 €902 €789
€3.000 40 €1.202 €1.005

 

Aylık ortalama kazancınız €4000 ise;

Aylık Ortalama Kazanç Toplam Çalışma Süresi Almanya Brüt Emekli Maaşı Almanya Net Emekli Maaşı
€4.000 20 €802 €711
€4.000 30 €1.202 €1.005
€4.000 40 €1.603 €1.266

 

Aylık ortalama kazancınız €5000 ise;

Aylık Ortalama Kazanç Toplam Çalışma Süresi Almanya Brüt Emekli Maaşı Almanya Net Emekli Maaşı
€5.000 20 €1.002 €863
€5.000 30 €1.503 €1.202
€5.000 40 €2.004 €1.523

 

Aylık ortalama kazancınız €6000 ise;

Aylık Ortalama Kazanç Toplam Çalışma Süresi Almanya Brüt Emekli Maaşı Almanya Net Emekli Maaşı
€6.000 20 €1.202 €1.005
€6.000 30 €1.803 €1.395
€6.000 40 €2.405 €1.772

 

Almanya'da Emeklilik Yaşı

Her ne kadar almanya emekli maaşı, yukarıda bahsettiğimiz gibi Türkiye'den ve diğer avrupa ülkelerinde ortalamanın üzerinde olması bazı dezavantajlar getirmekte. Bu emeklilik sistemin sağlıklı bir şekilde olması için yapılması gereken fedakarlıklardan bazıları.

- Almanya'da emekli olabilmeniz ve emekli maaşını almaya başlamanız için en az 67 yaşında olmanız gerekmektedir.

Ülkemizde 2023 yılında 45 yaşında dahi emekli olan insanlar olduğu için, genel olarak emeklilik sisteminin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söylemek pek mümkün olmuyor. Buda bütün bir sistemi ne yazık ki kademeli olarak etkiliyor ve bozuyor.

Almanya'da emeklilik yaşı sürekli olarak yasalarla güncelleniyor. Özellikle, ortalama yaşam süresi ve çalışma hayatına katılım arttıkça, Almanya'da bu yaşın 69'a hatta 70'e kadar artması bekleniyor.

Almanya'da Emekli Maaşı Hesaplama

Almanya'da emekli maaşı hesaplanması, Türkiye'ye göre biraz farklılık gösteriyor. Kişinin çalışma hayatı boyunca kazandığı para ve biriktirdiği sigorta primleri ile hesaplanır. Bu sistem, Almanya'da Deutsche Rentenversicherung - Alman Emeklilik Sigortası tarafından yönetilir ve hesaplanır. Almanya'da ki emeklilik maaş miktarı, kişinin çalışma hayatın boyunca ödediği toplam prim miktarına ve çalışma süresine göre hesaplanır.

Temel Hesaplama Parametreleri:

  • Sigortalı Çalışma Süresi: Almanya emekli maaşı hesaplaması yapılırken, Türkiye'ye benzer şekilde sigortalı olarak çalışılan yıl en büyük önemi taşımaktadır. Almanya'da tam emekli maaşı alabilmek için en az 5 yıllık bir sigortalı çalışan olmanız gerekir. Ancak, bu şekilde en düşük emekli maaşını alırsınız, bu miktar ile emeklilikte başka bir geliriniz yoksa yaşamanız pek mümkün olmayacaktır çünkü emekli maaşı olarak aşağı yukarı €100-200 gibi bir tutardan bahsediyoruz.
  • Yıllık Kazanç: Yıllık ortalama kazancınız, emekli maaşının hesaplanmasında kullanılan başka bir faktördür. Ortalama geliriniz, çalışma hayatınız boyunca elde ettiği tüm gelirin, çalıştığınız yıllara bölünmesi ile hesaplanır ve Almanya'daki ortalama yıllık kazanç ile oranlanır.
  • Eşdeğerlik Puanları (Entgeltpunkte): Her bir yıl için ayrı ayrı olacak şekilde, yıllık kazancınız, ülkenin ortalama yıllık kazancına bölünür ve bir puan elde edilir. Bu puanlar, emeklilikte alınacak maaşı belirleyen diğer bir husustur. Yani siz ortalamada, ülkeye daha çok katma değer üretiyorsanız haliyle, emeklilikte daha fazla maaş almanız beklenir.
  • Farklı Kazanç Dönemleri: Çalışma hayatınız boyunca farklı işler yapmış olabilir ve dönemsel olarak daha fazla kazandığınız yıllar olmuş olabilir. Elde edilen bu değişken yıllık gelirler, emekli maaşını etkileyebilir.

Yani özet olarak Almanya'da emekli maaşı hesaplaması, kişilerin yaşam boyunca çalışmalarını ve gelirlerini hesaba katılır. Adil ve şeffaf bir şekilde yapılandırılmıştır. Ne yazık ki, şu kadar emekli maaşı alacaksınız gibi bir şey demek emekli olmadan mümkün değil ama ortalama bir işte çalışıyor ve tüm koşulları sağlıyor iseniz en az €1.500 emekli maaşı hak edeceksiniz.

Almanya Özel Emeklilik Planları

Almanya'da resmi emeklilik planı, "Gesetzliche Rentenversicherung" olarak bilinir ve çalışanların maaşından otomatik olarak kesilerek finanse edilir. Buna ek, kişiler ekonomik güvenliklerini ve gelecekte alacakları emeklilik maaşlarını artırmak için özel emeklilik planlarına kaydolabilirler. Almanya'da özel emeklilik planları genellikle 2 şekildedir:

  1. Şirket Emeklilik Planları (Betriebliche Altersvorsorge): Birçok işveren, çalışanlara şirket için emeklilik planları sunar. Bu planlar, şirketten şirkete değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı şirketler 10 yıl şirkette çalıştığınızda, belli bir şirket bonusu verir. Bu planlar, işverenin katkılarıyla desteklenir ve emeklilikte ek bir gelir sağlar.
  2. Bireysel Emeklilik Sigortaları (Riester-Rente veya Rürup-Rente): Almanya'da çalışanlar, bazı vergi avantajlarından da yararlanarak, özel bir şirketin emeklilik fonuna dahil olabilir. Bu fonlar ve planlar, devlet tarafından belirli koşullar altında teşvik edilir, denetlenir ve genel olarak emeklilik geliri sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Özel şirketler tarafından yürütülen bu fonlar daha yüksek getiri potansiyeli sunsa da tabi ki her yatırım aracı gibi, riskler taşır ve getiriler o anlık piyasa koşullarına bağlı olarak değişebilir. En popüler kişisel emeklilik ve yatırım şirketleri şunlar olabilir ama kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

https://www.allianz.de/

https://www.dieversicherer.de/

Daha fazlasını keşfetmeye hazır mısın?

Bu kadarının sana az geldiğini biliyoruz, daha fazlasını keşfetmek, okumak ve öğrenmek için tüm içerikler sayfasını ziyaret etmelisin.

Tüm İçerikler