Seyahat Yaşam 1 YIL ÖNCE

Hollanda Trenleri - Birinci ve İkinci Sınıf Ayrımı

Hollanda trenlerinde neden birinci sınıf ve ikinci sınıf ayrımları olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Hepimizin çok değer verdiği o keyifli ofis işine sabah gidip gelmek, neredeyse hiç kimsenin en sevmediği bir aktivite. Kalabalık tren istasyonlarında beklerken etrafınızdaki insanların sessizce iki şey dilediğini göreceksiniz.

Geceleri uyumak için fazladan iki saat uzun olması ve gelecek olan trenin kalabalık olmaması, böylece yarım saatlik yolculukta rahatça dinlenebilir hatta fırsat olursa biraz şekerleme dahi yapabilirsiniz. Ya da daha iyisi, Hollanda'da sıradan insanlar için daha fazla vagon oluşturmak, yer açmak için tüm bu birinci sınıf kompartımanlardan kurtulsa mı?

Hollanda'da trenler için birinci sınıf olmanın anlamı nedir? Eşitlikle övünen bir ülke için, Hollanda'da trenlerde birinci sınıf ve ikinci sınıf arasında bir ayrım olması bir ortaçağ geleneği gibi görünüyor.

Hollanda'da Birinci ve İkinci Sınıf Tren Biletleri Arasındaki Fark Nedir?

Bize güvenin, hepimiz aynı soruyu merak ediyoruz. Google'da arattığınızda bile, herhangi bir farklılık bulmak zor. Hollanda'daki birinci sınıf tren vagonlarının neler içerdiğini kimse bilmiyor gibi görünüyor. Hollanda'dan kalkan uluslararası bir trene birinci sınıf bilet alırsanız, gazetelere, ücretsiz yemek ve içeceklere, elektrik prizlerine, çok geniş bacak mesafesine, dinlenme salonlarına ve TV'lere sahipsiniz demektir. Buraya kadar anlayabiliyoruz!

Ancak, normal NS trenlerinde (ülke içerisinde seyahat eden trenler) , birinci sınıf biletiniz için neredeyse hiçbir şey alamazsınız. Yine de, birinci sınıf ayrıcalığı için ikinci sınıfa göre çok daha fazla ödersiniz.

Örneğin, normal bir NS şehirlerarası trenle Rotterdam'dan Amsterdam'a gitmek size her yön için yaklaşık 16 €'ya mal olur. Bu, birinci sınıf bir vagonda aynı gidiş veya dönüş için 28 €'ya çıkıyor – 12 €'luk bir zam. Bu ekstra 10 € için ne alıyorsunuz? Biraz sessizlik ve biraz daha fazla bacak mesafesi. Neredeyse 2 katına mal olan bir tren bileti için değer mi, gerçekten tartışılır.

Hollanda Toplu Taşıma Sınıf Mücadelesinin Kısa Tarihi

Başlangıçta, Hollanda demiryolu sistemi en az üç sınıfa sahipti. Bazıları bunu, devlet adamları, vatandaşlar ve işçilerden oluşan 19. yüzyıl Hollanda toplumunun bir yansıması olarak gördü. Bu, 1956'da artık bilinen iki sınıfa indirildi.

Bazı Hollandalı politikacılar bunu bir adım daha ileri götürmek ve toplu taşımada sınıf ayrımının tamamen yasaklanmasını istiyor. SP (Sosyalist Parti), mevcut birinci/ikinci sınıf ayrımının hem eski hem de verimsiz olduğunu öne sürerek bu konuyu birkaç yıl önce meclise taşıdı.

Yolcuların istedikleri yerde oturmasına izin vermenin bir kazan-kazan senaryosu olacağını savundular: seyahat edenler daha mutlu ve Hollandalı demiryolu şirketleri daha zengin olacaktı. Ama işler pekte planladığı gibi gitmedi, meclise getirilen bu konuda olduğu şekilde kaldı.

Hollanda'da Birinci ve İkinci Sınıf Tren: Tartışma Sürüyor

Her ne kadar, sınıfsız trenler lehine herhangi bir argüman oluşturuluyor olsada, kaçınılmaz olarak, durumu olduğu gibi bırakma argümanlarıda beraberinde geliyor.

Yolculara ne kadar konfor istediklerine bağlı olarak bir bilete daha fazla veya daha az ödeme seçeneği sunmak tartışma konusu olmamalıdır. Sonuçta, bir tiyatro, konser salonu veya spor stadyumunda bir koltuğa ne kadar para harcamak istediğimizi seçebiliyorsunuz.

Diğerleri, bilet fiyatının eşitlenmesinin aslında genel tren kalitesini iyileştirip iyileştirmeyeceği konusunda tartışıyorlar ama bununda kayda değer bir değişiklik yaratmayacağı kesin. Demiryolu şirketleri birinci sınıf biletlerde %50 ekstra ücret alıyor ve bu gelir indirimli seyahat eden kişilerin seyahatini daha verimli ve ucuz kılmak için kullanılıyor. Aradaki bu farkı ödeyip daha sessiz seyahat eden kişilerin yüklendiği bu görev Hollanda'da herkesi toplu taşımadan faydalanabilir hale getiriyor diyebiliriz.

Aksi taktirde yukarıda bahsettiğimiz 16 € 'luk bir bilet aşağı yukarı 18-19 € olacaktı. Buda ikinci bilet alan yolcuları zorlayabilirdi. Bu çıkmaz yüzünden aslında bu tartışma hiç bitmiyor diyebiliriz.

Daha fazlasını keşfetmeye hazır mısın?

Bu kadarının sana az geldiğini biliyoruz, daha fazlasını keşfetmek, okumak ve öğrenmek için tüm içerikler sayfasını ziyaret etmelisin.

Tüm İçerikler