Yaşam Kültür 9 AY ÖNCE

Hollanda'da Köpek Vergisi

Hollanda'da köpek sahibi olmanın detaylarını keşfedin: Türkiye'den ya da yurtdışından köpek getirme, köpek vergisi ve kayıt işlemleri hakkında kişisel deneyimler ve ipuçları.

Merhaba, bu yazıda sizlere kendi köpeğimle vergi konusunda yaşadığım deneyimlerimi paylaşacağım. Türkiye'den veya herhangi bir ülkeden Hollanda'ya köpek getiriyorsanız bilmeniz gereken bu Hollanda Köpek Vergisi konusunda elimden geldiği kadar sizi aydınlatmaya çalışacağım.

Bunu ilk duyduğumda banada oldukça garip gelmişti fakat endişe etmenize gerek yok. Bir çok konuda çok konuda oldukça düzenli olan Hollanda, bu konuda da bir çok ülkeyi geride bırakmış diyebiliriz. Fazla uzatmadan sadede geleyim, bu vergi köpek başına 2024 yılı itibarıyla 90 Euro ile 105 Euro arasında değişmektedir. Bağlı olduğunuz belediyeye göre, belediyelerin internet sitelerinden tam ücrete ulaşabilirsiniz.

Önemli Not

Türkiye'den veya başka bir ülkeden köpek getiriyor ya da Hollanda içerisinde bir köpek sahiplendi iseniz bağlı olduğunuz belediyenizden bağımsız olarak, köpeğinizi RVO isimli bir kuruma kayıt ettirmeniz gerekiyorNetherlands Enterprise Agency olarak geçiyor ingilizcesi ama bir çok şeyle meşguller sanıyorum.

RVO Köpek Kayıt Linki: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden

Hollanda Köpek Vergisi 2

Buraya kayıt olunca, köpeğiniz için özel bir numara veriyorlar. TC Kimlik Numarası gibi düşünebilirsiniz, sonra bu numarayı veterinerinize bildiriyorsunuz ve köpeğinizin pasaportu ile bu numara devletin sisteminde eşleştiriliyor.

Hollanda'da Köpek Vergisi Nasıl Ödeniyor?

Yukarıda özet geçtiğim gibi RVO'dan bağımsız olarak, köpeğinizi belediyenize kayıt ettirdiniz. Bu borç sizle belediyeniz arasında yani borçlandırmayı belediye yapacak. Yeni bir belediye bölgesine taşındı iseniz, benzer şekilde köpeğinizde eski belediyenizden silinip yeni belediyenize kayıt ettirmek zorundasınız. 

Her yıl belediyenizden ikamet ettiğiniz eve, köpeğinizle ilgili bir mektup gelecek. Bu mektupta köpeğiniz için ne kadar ödemeniz gerektiği yıllık veya 6 aylık olarak yazacaktır. Benzer şekilde ödeme yöntemleride sunulacaktır. Benim yaşadığım belediyede bu ödemeyi, banka hesaplarına havale ya da IDEAL (Banka kartı) ile yapabiliyorsunuz. Ben havale ile ödemeyi tercih ediyorum fakat bu tabiki de sizin tercihinize kalmış, nasıl rahat ediyorsanız.

İşte bu kadar basit. Köpeğiniz için verginizi ödediniz. Mektup geldikten sonra yaklaşık 30 gün süreniz oluyor ödemek için o yüzden endişe etmenize gerek yok. Eğer ödeme yöntemleri ya da tam ne zaman ödeneceği ile ilgili daha fazla detay öğrenmek isterseniz bunu belediyenize mail atarak ya da arayarak sorabilirsiniz ama buna gerek olduğunu düşünmüyorum.

Hollanda Köpek Vergisi Ne Kadar?

Sizin için 2024 yılı itibarıyla bir kaç büyük belediyeden bu ücretleri topladım aşağıda bulabilirsiniz.

Belediye 1 Köpek 2 Köpek 3 Köpek
Amsterdam €103.18 - -
Rotterdam €126 - -
Zaanstad €73.60 €120.54 €120.54
Purmerend €73.60 €73.60 €73.60
Utrecht €79.44 €79.44 €79.44
Eindhoven €79.00 €157.00 €157.00
Groningen €129.60 €192.00 €259.20

Bu konuda en pahalı belediye Groningen ve Rotterdam gibi gözüküyor. Kendi belediyenizin internet sitesinden bu ücreti öğrenebilirsiniz.

Hollanda Köpek Vergisi Ne İşe Yarıyor?

Şunu ifade edeyim, sizden önce Türkiye'den getirdiğiniz köpeğiniz Hollanda vatandaşı oluyor. Hollanda'ya taşındıktan 1 ay sonra köpeğimin Hollanda pasaportu vardı. Öncelikle şunu bilmelisiniz, köpeğiniz artık bir Hollandalı. Kendi yaşam hakkı, barınma hakkı ve beslenme hakları var. Hollanda sadece evcil hayvan değil, yabani ve besi hayvan yasalarıda oldukça gelişmiş bir ülke.

Detaylar: https://www.government.nl/topics/animal-welfare

Detaylar: https://www.rvo.nl/dier-natuur

Köpeğinize kötü davranamazsınız, onu bahçede bırakamazsınız, onu kaybedemezseniz bu tarz durumlarda köpeğiniz sizden alınacak ve devlet himayesinde bakılacaktır. Tüm bu sistemin yürüyebilmesi için bu vergiler toplanıyor ve bir havuzda toplanarak, doğru şekilde yönetiliyor.

Bunlara ek olarak belediye size düzenli olarak köpeğinizle ilgili hizmetler sunmakta, yaşamış olduğum belediyenin bu konudaki sayfasını Türkçeye çevirerek sizinle aşağıda paylaşıyorum.

Belediye Köpek Sayfası Bir Kısmı

  • Köpeğiniz neredeyse her yerde gezdirilebilir, ancak oyun alanları, okul bahçeleri, balıkçı iskeleleri ve koşu parkurları hariç. Bu yerler köpekler için yasaktır.
  • Köpek, tasmasız alanlar ve koşu alanları dışında tasmayla tutulmalıdır. Köpekler orada tasmasız bırakılabilir. Bu, yayaların, bisikletlilerin, motorlu taşıt sürücülerinin ve moped sürücülerinin başıboş köpekler tarafından korkutulmasını veya rahatsız edilmesini önlemek için bir güvenlik önlemidir. Ayrıca ısırma olaylarını ve diğer hoş olmayan olayları mümkün olduğunca azaltmak istiyoruz.
  • Köpek dışkısı temizlenmelidir, ancak köpek gezdirme şeritleri ve tasmasız alanlarda hariç.
  • Köpek dışkısı, tüm atık kutularına ve birkaç yerde bulunan özel köpek dışkısı kutularına konulabilir. Köpek dışkısı kutularının köpek dışkısı torbaları ile bir tutacağı vardır.

Hollanda Köpek Gezdirme Alanları

Yukarıdakilerden anlayabileceğiniz üzere, köpeğinizi tasmasız gezdirebileceğiniz alanlar size sunuluyor (bunlardan gerçekten çok var). Köpeğinizin dışkısını temizlemek için ücretsiz poşetler veriliyor. Bu ve buna benzer bir çok hizmet alıp yılda ödenen yaklaşık 100€ kişisel olarak bana çok gelmiyor. Bu tarz içerikler hakkında bilgilendirmek istiyorsanız lütfen abone olmayı unutmayın, böylece yeni içeriklerden haberdar olacaksınız.

Kişisel Notlar

İlk duyduğunuzda kullağınıza hoş gelmeyen hollanda köpek vergisi içinde yaşadığınızda alıştığınız ve sadece köpeğinize değil size de kazandırdığı bazı rahatlıklar ile gerçekten gözden kolayca çıkarılacak bir miktar. Sadece ülkede düzenli bir evcil hayvan sistemi olmasına katkı sağlamıyor, aynı zamanda evcil hayvanınızla geçireceğiniz vaktin kalitesini artırıyor. Köpeğinizin kaybolması gibi (bunu da yaşadık, bir başka içeriğin konusu) durumlarda gerçekten hayatınızı kolaylaştırıyor.

Ayrıca sizle köpeğimin tasmasız bölgelerde bir kaç fotoğrafını paylaşmakta istiyorum.

Hollanda Köpek Vergisi

Daha fazlasını keşfetmeye hazır mısın?

Bu kadarının sana az geldiğini biliyoruz, daha fazlasını keşfetmek, okumak ve öğrenmek için tüm içerikler sayfasını ziyaret etmelisin.

Tüm İçerikler