Haberler Yaşam Kültür 1 YIL ÖNCE

Hollanda Neden Zengin?

Hollanda'nın neden bu kadar güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Hollanda, hemen hemen herkesin bildiği gibi dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Mevcut ekonomik büyüklüğü onları dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri yapıyor. IMF ve Dünya Bankası'na göre, Hollanda dünyanın en büyük on sekizinci ekonomisine sahip.

Ayrıca Hollanda, Euro bölgesi, Avrupa Birliği, schengen bölgesi ve bir NATO üyesidir. Bu bile bir ülkenin G20'de var olması için neredeyse yeterli sayılabilir. İşin şakası bir yana İnsani gelişme endeksine göre, Hollanda 2013 yılında dünyada en prestijli dördüncü ülke olarak yer almaktadır.

Hollanda dünyadaki, en özgür, liberal ve demoktratik ülke olarak bilinir ve insan haklarının korunması ülkenin en büyük önceliğidir. Ek olarak, Hollanda, çocukların büyümesi için dünyanın en iyi yeri olarak kabul edilir. En hareketli olan Amsterdam şehrinin sokaklarında bile çocukların top oynadıklarını, parklarda tebeşirlerle yerleri çizdiklerini, şarkılar söylediklerini görebilirsiniz.

Şimdi Hollanda'nın neden bu kadar güçlü bir ekonomiye ve zenginliğe sahip olduğuna bir bakalım.

1. Rotterdam Limanı

Hollanda ekonomisi için çok önemli olan şehirlerden birisi Rotterdam'dır. Rotterdam şehri, dünyanın en büyük be hareketli limanlarından biridir.  Dünyanın en büyük ve en işlek limanlarından biri olan Port of Rotterdam (Rotterdam Limanı) bu şehirde yer alır. Sadece Hollanda değil, neredeyse Avrupa bölgesinde ihracat ve ithalat yapılan ürünler bu limandan geçer.

Liman, Hollanda'da yer almasına rağmen, Alman ekonomisi için büyük bir önemi vardır. Bu yüzden “en büyük Alman limanı” olarak da adlandırılır. Aslına bakarsanız, son derece gelişmiş, teknolojik Alman endüstrisini ayakta tutan bütün hammaddeler ve ara ürünler Rotterdam Limanından karşılanıyor.

Liman, dünyadakı en büyük kargo gemilerine dahi hizmet verebilecek büyüklüktedir. Bu devasa liman 105 kilometrekareden oluşur.  Hollanda ekonomisine her yıl yüz milyonlarca euro katkı getirdiği su götürmez bir gerçektir.

Rotterdam Limanı

Ülkede bu denli büyük bir limana sahip olmak muhteşem bir şey fakat Rotterdam limanı Hollanda'ya bir çok farklı açıdan fayda sağlıyor. Bu faydalardan en önemlisi, finans ve ticaretin gelişmesi için bir başlangıç noktası olması. Ek olarak, büyük bir limanın olması yabancı yatırımcılar açısından bölgeyi cazip hale getiriyor demek mümkün. Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyanın ikinci en büyük tarım ürünleri ihracatçısıdır ve dünyadaki en gelişmiş gıda endüstrisine sahiptir.

Küçük topraklarına rağmen -neredeyse Konya şehri kadar- , Hollanda tarımda çok ileride diyebiliriz. Yerel halk genellikle ülkelerinin küçük olduğu, ancak arazinin her metrekaresinin mümkün olan en yüksek kalitede olduğu konusunda hem fikirler. Verimli toprak, ılıman ve nemli iklim ve bütün bunlara ek olarak yüksek bir teknoloji girdisi gıda endüstrisinin zirve yapmasına yol açıyor.

Ayrıca peynir, domates, salatalık gibi ürünlerde dünyada birinci sırada yer alan Hollanda,  bunlara ek olarak Amstel, Heineken gibi dünya markaları olan biraları ve diğer bazı popüler içecek markalarını da üretmektedir. Tüm bunlara ek olarak, yüksek kaliteli çikolata ve sosisleriyle de ünlüdür.

2. Yenilikçi Sektörlere Yatırım

Hollanda eğitim, tıp, yazılım, yeni teknolojiler, tarımın mekanizasyonu, ekoloji ve benzeri gibi ekonominin çeşitli sektörlerine büyük miktarlarda yatırım yapmaktadır. Yetersiz kaynaklara rağmen, yeşil enerji üretimi için büyük çaba sarf ediliyor.

Ağırlık, Kuzey Denizi'nin kıyı kesimlerinde yer alan rüzgar türbinlerinden üretilen elektrik enerjisidir. Hollanda'nın Eindhoven şehri, komşu ülkelerin (Almanya, Belçika) bazı bölümleriyle birlikte, avrupa kıtasının en yenilikçi, gelecek vaat eden şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor.

3. Son Derece Gelişmiş Endüstri

Ülke, yeraltı zenginlikleri, ırmaklar gibi doğal kaynaklar açısından oldukça fakirdir. Hollanda, bu sebepten ötürü ihtiyacı olan neredeyse bütün hammaddeleri ithal etmek zorunda kalıyor. Bu handikapa rağmen çok gelişmiş bir sanayiye sahiptir.

Ülke, ucuz kaynaklar ithal edip, yurt dışına yüksek kalitede, kullanıma hazır ürünler ihraç ediyor. Hollanda, neredeyse ülkede ihtiyaç duyulan herşeyi kendi ülke sınırları içerisinde üretiyor.

Hollanda'ya, teknoloji ve elektronikte dünya lideri demek yanlış olmaz. Phillips, TomTom, Booking gibi bir çok dev şirketin merkezi Hollanda'da yer alıyor.

4. Mühendislik Harikası

Hollanda'nın büyük bir bölümü deniz seviyesinin altında yer alır. Bu nedenle Hollandalı mühendisler yüzyıllarca, diğer ülkelerdeki mühendislere göre çok daha riskli zorluklarla karşı karşıya kaldılar.

Şu anda bile, yükselen deniz seviyesinden ülkeyi korumak için bir çok bilim adamı ve mühendis mücizeler yaratıyor. Bunlardan sadece biri, kötü hava koşullarında Rotterdam şehrini su baskınlarından ve selden koruyan hareketli bariyerler. Sistem yıllar içerisinde o kadar çok geliştirilmişki artık insan müdahalesi olmadan tepki veriyor ve devreye giriyor.

Hollanda Su Bakını Önleme Sistemi

Bu ülke genelinde çalışan su baskını önleme yöntemlerinden sadece birisi. Buna benzer yüzlerce kanalda ve denizin açıklarında dalgakıranlar ve bariyerler mevcuttur. Son on yılda sadece dünyadaki birkaç ülke dezavantajlarını avantaja çevirmeyi başardı ve bu ülkelerden birisi Hollanda.

5. Finans Merkezi

Bildiğiniz gibi finans ve ekonomi dendiğinde, iyi itibar ve stabilite önde gelen en önemli faktörlerdir. Hollanda'nın bu noktada çok iyi bir uluslararası imajı var. Gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında bir çok insan Hollanda'yı, istikrarlı, modern, zengin ve demokratik olarak tanımlamaktadır.

500 yıllık gelişme ve istikrardan sonra, bugün Hollanda finansal hizmetler alanında dünya liderlerinden birisi.

ING bankası gibi dünyanın önde gelen finans kurumlarından bazıları Hollanda'da yer alır. Sadece dev bankalar ve finans kuruluşları değil, avrupa bölgesine hizmet eden yüzlerce orta ölçekli finansal çözüm şirketlerinin merkezleri Hollanda'da yer alır. Ayrıca, Amsterdam Borsası'nın dünyanın en eski borsası olduğunu çok az kişi bilir. Yüzyıllar önce dünyanın en büyük liman şehrinde borsanın doğmuş olması çokta şaşırtıcı olmasa gerek.

6. Gelişmiş Turizm Endüstirisi

Hollanda, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir. Avrupa'nın en modern, hoşgörülü olduğu kabul edilen kozmopolit Amsterdam şehri muhteşem bir turizm kaynağıdır. Amsterdam şehri aynı zamanda dünyanın en fazla müzeye sahip şehridir. Amsterdam şehrinde küçüklü büyüklü 50'den fazla müze vardır.

Sadece, müzeler değil ülkeyi her yıl dört buçuk milyondan fazla turistin ziyaret etmesinin en büyük sebepleri arasında, laleler, yel değirmenleri, kanallar ve red light district gibi turistik mekanlarda sayılabilir.

7. Bitmeyen Girişimci Ruh

Hepimizin tahmin edebileceği üzere bir ülke, insanları kadar zengindir. Bunu yapmanın en kolay yolu, ülke halkı içerisinde girişimcilik oranını artırmakdır. Hollanda, nüfusa oranla en yüksek girişimci sayısına sahip ülkelerinden biridir. Bu girişimci ruh ve düşünce tarzı erken çocukluk döneminde ve ilkokul seviyesinde atılır.

Hollandalı aileler evde ve okulda çocuklarına erken yaşta, sıra dışı fikirleri benimsemeyi ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eder. Bu yüzden bir çok insan, Hollanda'ya dünyanın 10 yıl sonra geleceği noktayı görmek için gidin der, biraz iddialı ama doğru!

Yüksek teknolojinin var olduğu bir dönemde yaşıyoruz ve Hollanda halkı ve Hollanda'da yaşıyan yabancılar bunu bir avantaja dönüştürdü. Hollanda'da kurulan bir çok yeni şirket artık tamamen online, ve işinizi, hayatınızı, alışverişlerinizi yürütebileceğiniz binlerce mobil uygulama mevcut. Nüfusun %90'ı bu uygulamaları kullanıyor ve memnun kalıyorlar, bu aşırı yüksek bir oran.

Hollanda'da resmi dil felemenkçe (Dutch) olmasına rağmen ülkedeki hemen hemen herkes İngilizce konuşmayı bilirler. Ayrıca Almanca bilme oranı çok yüksektir. Bu seviyede bir sosyal kültür, dünya standartlarında bir eğitim yoluyla mümkün oluyor. Hollanda oldukça küçük bir ülke olsa da, dünyanın en iyi üniversitelerinden bazıları burada yer alır.

Dünya üzerinde nüfusa oranla, en yaygın internet erişimi olan ülkelerden birisidr. Büyük şehirlerde, kablolu ve kablosuz internet sağlanmaktadır. 

8. Zengin Komşular

Komşular önemlidir ve Hollanda bu konuda çok şanslı sayılır. Belçika, Almanya, Lüksemburg, Fransa, Danimarka gibi çok yakın komşuların olması önemli bir faktördür. 

Aslına bakarsanız Hollanda, dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş avrupa bölgelerinden birinin tam ortasında yer alır.

9. Mükemmel Altyapı

Hollanda kesinlikle, dünyanın en iyi ve etkileyici altyapısına sahiptir. Bu konuda Güney Kore ile karşılaştırılır. Liman ağı, modern ve teknolojik havaalanları, otoyollar her ülkeyi geride bırakır.

Hollanda da, elektrik sisteminin kalitesi ve elektriğin güvenilirliği açısında ilk sırada yer almaktadır. Aşırı yağmur, rüzgar olmasına rağmen ülke genelinde hiç bir elektrik kesintisi yaşanmaz. Elektrik, su gibi kesintiler genç nüfus tarafından hiç tecrübe edilmemiştir.

10. Göçmenlik Politikası

Hollanda, avrupa bölgesinde diğer ülkelere göre daha dengeli ve mantılı bir göç politikası yürütmektedir. Hollanda Avrupa Birliği üyesi olması rağmen, bu birlik dışından örneğin Türkiye, Hindistan, Çin gibi ülkelerden çok sayıda yüksek vasıflı göçmen (Highly Skilled Migrant) ülkeye almaktadır.

Yüksek vasıflı göçmenlik, çalışma ve oturum izni almanın en kolay ve hızlı yoludur ve şirketler bu şekilde bir çok kişiyi yurtdışından Hollanda'ya getirmektedir. Bu devlet tarafından teşvik edilir ve bu da daha rekabetçi bir ekonomi yaratarak onu ilerletir.

Kişisel Notlar

Kabul etmeliyiz ki, Hollanda çok az bir alana, çok az bir nüfusa sahip olmasına rağmen dünyanın en zengin ülkelerinden birisi. Bu kadar az bir özkaynakla bile, yapılan işler, yürütülen faaliyetler gerçekten her anlamda verimin aşırı yüksek olduğunu gösteriyor.

Liman işçilerinden, masa başı yazılımcılara, tarımdan, üretime kadar verim en önemli etken. Devletin aldığı her önlem yada verdiği her teşvikte bu verimi artırmak üzerine kurulu diyebiliriz.

Daha fazlasını keşfetmeye hazır mısın?

Bu kadarının sana az geldiğini biliyoruz, daha fazlasını keşfetmek, okumak ve öğrenmek için tüm içerikler sayfasını ziyaret etmelisin.

Tüm İçerikler